Mozaïek Dommelvallei geselecteerd voor IABR Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2018-2020

Mozaïek Dommelvallei geselecteerd voor IABR Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2018-2020

Mozaïek Dommelvallei is geselecteerd als een van de 30 praktijken voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2018-2020. Een bijzondere erkenning, omdat maar liefst 170 initiatieven uit Nederland en Vlaanderen zich hadden aangemeld.

De IABR is een tweejaarlijkse manifestatie waarin wereldwijde maatschappelijke vraagstukken centraal staan. De IABR onderzoekt en toont wat ontwerpers en creativiteit daarvoor kunnen betekenen. Curatoren (inhoudelijk leiders) voor deze editie zijn de Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade, de Belgische architect Joachim Declerck en de Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Zij stellen de wereldwijde ambities voor duurzaamheid en klimaat centraal en willen laten zien dat hier in de praktijk door veel mensen, overheden en organisaties volop aan wordt gewerkt. Mozaïek Dommelvallei is één van die voorbeelden. In de IABR gaan de 30 geselecteerde praktijken hun kennis en ervaringen onderling delen. Daarmee helpen zij elkaar verder en ontstaat gezamenlijk meer inzicht in wat nodig is om sneller de wereldwijde ambities te bereiken.

Mozaïek Dommelvallei
Mozaïek Dommelvallei is een gebiedsontwikkeling langs de Dommel tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch, waar initiatieven van inwoners, ondernemers en organisaties worden gecombineerd met doelen van gemeenten, provincie en het waterschap. Mozaïek Dommelvallei bouwt voort op het resultaat van het BrabantStad-atelier dat onderdeel uitmaakte van de IABR 2014. Floris Alkemade en Joachim Declerck waren destijds met Cees van der Veeken de architecten van dat atelier. Zij ontwikkelden voor Brabant het concept van de ‘watermachines’, waarbij de wateropgave slim wordt gecombineerd met andere vraagstukken die in een gebied spelen. Mozaïek Dommelvallei werkt inmiddels drie jaar aan het toepassen van dat concept in de praktijk.

“Deze manier van gebiedsontwikkeling heeft toekomst en voegt een andere vorm van intelligentie toe aan ruimtelijke planning’, aldus Floris Alkemade in ‘Frits’ februari-maart 2018.

Wereldwijde ambities voor duurzaamheid en klimaat (VN & klimaatafspraken Parijs)

The missing Link: schakel tussen initiatieven uit de samenleving & ambitieuze doelen.

Brabants Mozaïek Tapijt (provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch)

Brabantse Dommelvallei tussen Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch